Monday, December 23, 2013

: perubahan :

haluu..
Selamat bercuti kepada kawan-kawan yang akan bercuti
sempena perayaan Krismas..

2014 bakal menjelma..
aku rasa seperti memerlukan perubahan..

semalam ketika aku berjalan-jalan di Mall
aku merasakan teringin untuk berubah dari segi pemakaian..
aku suka penampilan yang akan 'ladies'
oleh kerana, kerja aku sekarang membuatkan aku sukar untuk bergaya
ada masa boleh, ada masa tidak sesuai..

perancangan masa hadapan
apabila kawan aku bercerita bahawa mereka ada perancangan untuk masa hadapan..
aku juga ada perancangan untuk masa depan
walaupun masih dalam keadaan kurang jelas..
 kerana 
keadaan aku pada masa sekarang..
membuatkan aku masih terlalu jauh untuk menempuh kehidupan masa hadapan..
dalam keadaan stabil dari segala hal
terutama hal kewangan..
aku mengimpikan bahawa
aku sepatutnya sudah mampu untuk menampung orang tua aku..
tapi sehingga saat ini..
masih belum lagi..
huhu

aku perlukan perubahan..
sekiranya kau ingin kan kualiti dalam kerja aku..
aku punya banyak pengalaman
tetapi 
semuanya
terhad..

TERHAD
kerana tempat kerja aku sekarang..
atau
diri aku yang perlu pergi mencari perubahan itu..
bukan menunggu untuk diubah..

aku jadi bingung..
aku bersedia untuk melepas apa yang aku ada ini..
as long aku boleh mencari kepuasan dalam pekerjaan aku..

Tuhan, jawapan terbaik adalah dari Engkau..
aku serahkan segalanya atas nama Yesus Kristus..
+amen+

Monday, December 16, 2013

: bulan December dah :

sekejap jak masa dah berlalu..
3 bulan praktikal dah jadi kenangan dan sejarah...
aku rasa seperti baru semalam memulakan semester september..
huh~~
sekarang dah bulan December..
banyak lagi kerja nak kena settle..
aku hanya berdoa moga
diberikan kekuatan untuk menyiapkan semua kerja yang tertangguh..

aku memang dibelenggu dengan kekangan masa
kerana aku tidak mempunyai pengurusan masa yang baik...

aku rasa lebih baik aku ambil course management..
supaya aku tau bagaimana untuk mengurus sesuatu hal dengan lebih baik...
huhu

tahun depan..
aku harap aku jadi lebih baik
biarpun
saban hari aku letak azam yang hampir serupa..

adakala
'ia tepat mengenai sasaran'
kadang-kadang
'sasaran tersasar'
itu yang buat diri hanyut terus..

nasib aku masih ingin sedar..
aku akan terus bangun semula..
walaupun terlambat..
'better late, than never'


tahun ini,
gembira dan pahit seperti seimbang pula 
| awal tahun |
aku dihujani dengan percutian yang memberi kenangan dengan aku..
dan kerja aku banyak yang settle,
kerja sekolah pun pergi melancong..
banyak cuti sebab menghadiri konvo cum melancong..

| pertengahan tahun |
aku menikmati kehidupan yang adakala pahit, adakala manis..
kehidupan yang aku tempuhi selama 3 bulan di Kuching.. 
agak indah..
agak menarik..
biarpun ada pahit nya juga..

 | akhir tahun |
bermula segala jerit payah..
kerja baru hadir..
semester bermula..
dari awal aku rancang supaya semua berjalan dengan lancar..
aku tidak berdaya melawan masa..
segala hal yang berlaku bukan aku pinta...
semua hal yang aku rancang dibiar berlalu tanpa sesuatu yang indah bagi aku..
semuanya hanya berbunyi.. kalau aku.... kalau aku..
tetapi semua nya sudah terlambat..

apa yang tertinggal aku perlu teruskan
untuk disiapkan pada masa yang ditetapkan..
biar penutup tahun menjadi sesuatu yang indah 
biarpun 
pahit, jerit payah perlu diharungi terlebih dahulu..

|Jesus, be with me|

+amen+

Monday, November 25, 2013

: Aku rasa sangat stress :

Tiba-tiba aku rasa sangat stress...
banyak keja aku pending..
aku kurang pasti dapat atau tidak aku settle kan..
aku takut...
aku risau...
semua nya perlukan masa...

dalam aku stress ini..
aku hampir terlupa 
aku ada Dia..

Tuhan, Tolong aku dalam segalanya..
jalan ini pilihan aku..
aku perlu belajar untuk melakukan semua perkara 
dengan terbaik..
walaupun tidak boleh se 'perfect' yang aku mahukan 

biar aku menangis hari ini..
daripada aku menangis..
bila saat semua aku tidak boleh berpatah balik Tuhan..
ya...
semua salah aku..
kerana tidak mengurus masa dengan baik..

aku menyalah kan orang lain..
tapi aku tidak sedar aku juga punca kepada kesemua kesalahan itu..
aku tidak mampu
tapi aku mengatakan aku mampu melakukan semua itu..

+_+
aku ingin jadi kuat Tuhan..
dalam ketakutan aku,
engkau pasti ada bersama aku..

biarpun luaran aku nampak gembira..
gundah gulana aku 
hanya Engkau yang paling memahami ya Tuhan..
hanya dari luahan ini..
ketenangan Engkau kembalikan pada aku..

Terima Kasih Jesus
Terima Kasih Tuhan

I LOVE YOU...

Friday, November 15, 2013

: Saya bangga dan ini adalah benar :

Belajar Daripada Sabah & Sarawak




TAHNIAH! Memang sesetengah ahli politik kita perlu ditegur dan tentu banyak di kalangan kita yang merasa lega kerana masih ada pemimpin yang berpemikiran rasional dan moderat yang berani menegur pihak yang gemar bermain dengan isu perkauman dan keagamaan.
Sejak beberapa minggu lalu, kita mendengar para pemimpin dari Sabah dan Sarawak menegur rakan-rakan mereka dari Semenanjung untuk tidak mambawa permainan politik mereka ke kedua-dua negeri itu.

Dengan tegas mereka mengingatkan bahawa gaya politik yang digunakan di Semenanjung tidak mempunyai tempat di negeri seberang Laut Cina Selatan. Ringkasnya, mereka meminta ahli-ahli politik Semenanjung agar tidak mengganggu mereka.

Seorang ahli politik kanan di Sabah, Datuk Yahya Husin, mengingatkan kita bahawa di negerinya sesuatu yang biasa untuk bukan-Muslim memakai nama Melayu. Antara nama yang dikenali di Semenanjung adalah Datuk Seri Idris Jala yang beretnik Kelabit, beragama Kristian dan datang dari tanah tinggi Bario di utara Sarawak.

Ketika beliau mula dikenali di seluruh negara apabila dilantik menjadi CEO Malaysia Airlines (MAS), banyak yang menyangka beliau seorang Muslim kerana namanya yang berbau Melayu.
Menurut Yahya lagi, menjadi kebiasaan untuk orang bukan-Melayu di Sabah memakai songkok sebagai sebahagian daripada pakaian adat, seperti yang diamalkan di Paitan, sebuah kawasan pedalaman di timur laut negeri itu.

Timbalan Ketua Menteri itu juga mengingatkan kita bahawa tidak semua orang yang bernama Muhammad di negeri beliau adalah seorang Muslim, manakala seseorang yang bernama David pula tidak semestinya seorang Kristian. Beliau secara peribadi mengenali beberapa orang yang mempunyai nama seperti Muslim tetapi sebenarnya beragama Kristian.

Ini adalah satu peringatan kepada sebahagian besar penduduk Semenanjung – tidak kira Melayu, Cina, India atau lain-lain – bahawa kita tidak patut membuat andaian sembarangan dan melihat orang lain menerusi jalur perkauman yang sempit.

Banyak di kalangan kita, khususnya orang Cina, yang tidak mampu membezakan antara pakaian adat bagi sesuatu etnik dan pakaian keagamaan. Mereka mengandaikan orang yang memakai sarung atau songkok sebagai automatik beragama Islam.

Jika andaian seperti itu diterima, bererti orang Cina bukan-Muslim tidak harus memakai songkok sama sekali, termasuk dalam acara rasmi.

Sebahagian ahli politik menjadikan songkok sebagai satu isu, tetapi mereka tidak keberatan mengenakan penutup kepala itu ke istana untuk menerima anugerah. Inilah salah satu contoh bagi orang yang gemar mengambil kesempatan dan hipokrit.

Kita juga mengandaikan setiap orang yang rupanya seperti Melayu dan mempunyai nama Melayu adalah Muslim. Apabila kita melihat orang terbabit di gereja atau kuil, kita mengandaikan adanya usaha jahat untuk mengubah agama orang berkenaan.

Saya selalu juga melawat Sabah dan Sarawak dan sering merasa kagum dengan cara penduduk di kedua-dua negeri itu hidup bersama dan saling menghormati sesama mereka. Mereka tidak memiliki rasa kurang senang yang dimiliki oleh banyak orang Semenanjung.

Emak saudara saya – adik kepada ibu saya – mengahwini seorang Melayu Muslim dari Tawau. Suaminya yang berasal dari sebuah keluarga terkenal, adalah seorang yang berfikiran terbuka.
Setiap kali suaminya melawat Pulau Pinang dan menginap di rumah ibu-bapa saya, kami memastikan keperluan makan-minumnya terjaga. Tetapi beliau sendiri tidak pernah cerewet dengan peralatan yang kami gunakan untuk memasak dan menghidangkan makanan. Seperti banyak orang Sabah yang lain, beliau tidak kisah minum kopi bersama kami di kedai kopi biasa.

Begitu juga halnya dengan orang Sarawak.
Saya bertuah kerana mempunyai banyak kawan, rakan sekerja, dan anggota keluarga dari kalangan Muslim yang masih melihat Malaysia dengan pandangan yang amat toleran, berbilang kaum dan berbilang agama.

Sikap banyak ahli politik yang gemar bermain dengan politik perkauman dan keagamaan membuatkan kita semakin ragu tentang masa depan Malaysia. Mereka ini menggunakan pendekatan yang memecah-belahkan dan tampak gembira melihat terbinanya tembok yang memisahkan rakyat Malaysia.

Untung masih ada banyak rakyat biasa di sekeliling kita yang masih yakin dengan negara ini. Akhirnya nanti, rakyat Malaysia yang biasa inilah yang akan memainkan peranan penting.
Adakalanya suara yang waras muncul dari sumber yang tidak diduga. Ketika ahli-ahli politik kita bertikam lidah tentang isu kalimah Allah, sama ada keputusan tentangnya juga akan dilaksanakan di Sabah dan Sarawak atau hanya membabitkan mingguan Herald, Tan Sri Abdul Taib Mahmud tampil menjelaskan kekeliruan.

Ketua Menteri Sarawak itu bukan seorang ahli politik yang disenangi semua orang di Malaysia, tetapi beliau telah berjaya meraih undi untuk Barisan Nasional dan mengekalkan negerinya sebagai negeri selamat untuk kerajaan persekutuan.

Hakikat itu membuatkan kata-katanya diambil berat.
Kata Taib, “isu Allah antara Muslim dan Kristian di Semenanjung Malaysia tidak menjejaskan penduduk Sarawak kerana kami adalah orang yang bertolak-ansur.”
“Bagi kami (rakyat Sarawak), tiada isu. Kami telah tinggal bersama pelbagai kaum dan agama selama puluhan tahun, malah sebelum Malaysia wujud lagi,” ujar Taib dalam kenyataan umum beliau yang pertama sejak Mahkamah Rayuan memutuskan bahawa perkataan Allah tidak boleh digunakan oleh Herald.

Untuk menghapuskan keraguan, Taib – adakalanya dicap sebagai seorang diktator oleh para pengkritiknya – mengisytiharkan bahawa keputusan itu tidak mengikat Sabah dan Sarawak.
Ya, beliau turut bercakap bagi pihak Sabah.

Taib mengaku secara terbuka bahawa beliau telah mempelajari Bible dan mengambil ujian berkenaan kitab itu sebagai seorang pelajar. Menurutnya, “Saya sendiri belajar di sekolah Kristian dan tidak pernah merasa terganggu apabila orang membuat tanda salib, kerana itu adalah agama mereka dan cara mereka mengungkapkan penghormatan kepada Tuhan. Saya boleh memahami perkara itu.”
Menurut Taib, beliau akan bertafakur dan melafazkan doanya menurut cara Muslim ketika rakan-rakan Kristiannya membuat tanda salib.

Pada tahun 2010, Taib juga telah membantah usaha menyekat Bible berbahasa Malaysia daripada dibawa masuk secara bebas ke Sarawak.

Beliau menyifatkan tindakan Menteri Dalam Negeri yang mengarahkan Bible berbahasa Malaysia dicetak dengan nombor siri sebagai “idea bodoh” yang tidak harus diterapkan kepada Sarawak. Beliau juga menganggap sekatan ke atas Al-Kitab sebagai tindakan tidak masuk akal.
Perlu disebutkan di sini bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak juga telah memberi jaminan bahawa keputusan Mahkamah Rayuan berkenaan penggunaan kalimah Allah tidak dikuatkuasakan terhadap Kristian di Sabah dan Sarawak.

Menurut Najib, kandungan Perjanjian 10 Perkara yang diputuskan oleh kabinet berkenaan isu itu akan diterapkan untuk kedua-dua negeri tersebut.

Kita di Semenanjung ini harus merasa malu. Banyak perkara yang boleh kita pelajari daripada saudara-saudara kita di Sabah dan Sarawak, bah!

Wednesday, November 13, 2013

: TERIMA KASIH :

TERIMA KASIH
tidak perlu diucapkan mengikut waktu tertentu..
ia boleh di ucapkan bila-bila masa..
tetapi
kadang-kadang ada juga yang malas ingin menyatakan terima kasih

Dalam blog kali ini,
aku ingin mengucapkan syukur dan terima kasih
dengan kehidupan yang aku lalui
dengan orang-orang yang aku jumpa setiap hari..
kadang-kadang manis,
kadang-kadang pahit

bagi aku, pahit lebih banyak mengajar kita tentang kehidupan..
aku selesa hidup berdikari..
aku selesa bergerak sendiri..
aku suka membuat keputusan sendiri berkenaan kehidupan aku..
yesh, mengikut keadaan aku ketika ni..
berjauhan dari keluarga..
advice dari kawan-kawan sangat dialu-alukan..
tetapi aku tidak suka 'bergantungan' sangat dengan orang keliling aku..

sebelum ini mungkin kurang perasan
akan rasa 'terkongkong'
sebab kebanyakan rakan-rakan aku membenarkan
aku mengikut rentak hidup aku sendiri..

apabila berada di tempat baru..
aku rasa terikat..
aku cuba adapt keadaan sekarang..
aku tak boleh.. 
aku lebih suka layan kehidupan sendiri..
and
aku tidak mahu -ve feeling/environment absorb dalam kehidupan aku..
 aku mahu hidup ceria gembira..
mungkin aku perlu memahami mereka lagi
atau mereka perlu memahami cara aku..

masa aku masih bersekolah,
aku kurang bercakap..
bila aku further study,
aku belajar bercakap 
dan jadi sangat banyak bercakap..

sekarang aku belajar untuk simpan cerita yang tidak perlu dikongsi..
membuatkan aku
seolah-olah berat mulut untuk bercakap..
 hal ini menjadi habit, 
so, banyak hal belum aku share dengan kawan-kawan/keluarga aku..

hehe
lari 'track' pula cerita aku..

sebenarnya aku ingin berterima kasih
dengan kawan-kawan aku..
cara kami berkawan
bila duduk serumah...
cara pergaulan
membuatkan aku lebih menghargai kehidupan
kenal erti berdikari
kenal erti susah dan senang membina kerjaya...
walaupun kita tiada siapa2 di dunia ini..
kita masih ada Dia yang akan membantu kita..

kawan datang dan pergi..
sahabat yang sentiasa ada walaupun jarang bertemu..
Dia merupakan sahabat terbaik aku..

Terima Kasih
diatas kehidupan yang diberikan..
dan akan terus mencari pengalaman dalam kehidupan ini..

susah lebih senang daripada hanya mengenal senang...

Love ya
^_^



Thursday, November 7, 2013

: KEGILAAN KU :

Haha
sebelum aku meneruskan tugas sekolah ku..
nak karang sikit..

aku ada sedikit kegilaan sejak akhir ini..
bukan aku 'gila'
masih waras lagi...

cuma
kegilaan terhadap barang2 yang aku rasa aku suka sangat...
buat masa ini aku boleh bagitau 3 hal
tapi rasa nya 2 hal paling aku 'gilakan'
dan
1 hal aku boleh kata perlu ambil masa yang lama untuk memilikinya..
but nothing is impossible 'right'
haha

okay...
hal yang pertama..
aku gila serta teringin untuk memiliki telefon pintar 
Samsung Note 3
korang mesti tak tahu kenapa aku nak sangat beli handphone jenama ni..
salah satu sebab yang paling utama..
boleh sketch...
so, kita boleh tulis bila2 masa kalau ade idea..
maklumla,
kerja & study aku ada kaitan dengan kerja-kerja seni..
 Tak kisah la besar or outdated ke time aku nak beli nanti
harap stok masih ade..
especially Note 3.. <

hal yang kedua,
aku nak beli baju GB13 Keluaran khas untuk Sarawak jer..
orang luar nak pakai boleh kot..
tapi orang jer yang ramai..
baju ni dicipta sempena sokongan kepada pasukan bola Sarawak..
aku pun last minit tau..
orang post di facebook..
baru sibuk nak jugak..
buat masa ni takde stok..& aku nak berjimat cermat lu
mrCCX banyak minta $$ bulan ni...
tapi hal no 2 ni suam2 kuku jer..
slow2 dapatkan..
haha

hal yang ketiga
hahaha
aku tak nak kata perkara ni mustahil..
Tuhan ada apa saja rencana untuk kita..
jika kita ada usaha..
hal no 3 ini.. adalah...^_^

 tada~~ hahaha

ini la hal kegilaan aku sekarang ini..
smart kan.. BMW X1 2013
hjg minggu lepas terjumpa kereta ni.. 
plat no.. CCX122
sbb plat abjad sama, kakak aku tegur..
aku dekatkan mrCCX aku..
OMG!!
X1..!! pengsan~~
tapi kaler putih..
before ini jumpa kaler blue black kot..
kat depan KLCC pun ade iklan kan keta ni..
lagi pengsan..

minggu ni aku buat rombakan besar2-an 
cover photo di fb tukar
ada qoute lagi, 
"nothing is impossible, the word itself say 'i'm possible"
selain itu, 
wallpaper hp aku, 
desktop aku dah ada gambar X1 jugak..
whiteboard pun aku print and pin-up tau..
 free sikit memang aku jenguk gambar2 BMW X1 ni..
siap tengok harga.. 
tak sampai setengah juta
tapi boleh beli rumah kot..
haha
kalau murah rezeki.. dapat la aku merasa kereta ni..
percaya sahaja qoute tadi.. 
hehe

so, ini la kegilaan aku..
gila tak gila..
hehe
motivasi jugak tu..
nak bagi rajin lebih sikit..

okay, done!!
nak buat keja kejap..
kul 10 ada game futsal..
join jer..bersukan... i like..^_^

LOVE ya..


Wednesday, October 23, 2013

: Kisah chikbeth :

haha..
aku nak menambah koleksi post untuk bulan ini..

pagi tadi aku teringatkan tajuk post aku...
tapi isi untuk di karang aku dah lupe..
maybe ingat2 lupa..

yesh..
ia berkisar sedikit mengenai diri aku..
refreshing diri membuat aku tiba-tiba menilai
Sapa aku?
apa karektar aku?
walaupun aku tidak layak untuk menilai..
pasti semuanya aku anggap yang baik kan..
sebab 
aku menilai diri sendiri..
haha

okay,
aku, digelar 'chikbeth'
dikalangan anak-anak buah aku..
nama ini aku komersial kan pula sampai ke Pahang jauhnya..
ada yang panggil aku dengan nama itu..
'chikbeth'

orangnya rendang sahaja..
figure badan yang 'tough' walaupun tidak tough..
sebabnya family aku berangka sederhana besar..
so, nampak la figure.. bila kurus tak lah nampak kurus kering kan..
itu lah maksud aku..rangka besar
haha

okay,
aku rasa aku dah banyak berubah..
karakter aku dahulu dan pada masa sekarang..
mungkin dulu aku terkenal dengan budak paling lama menangis
mungkin dulu aku akan cepat marah dan suka berdendam..
so far, paling ketara yang itu la perangai aku..
antara rate 1-10..
memang aku letak 10..
kenapa?
bab menangis, dah pujuk pun tak nak behenti..
sanggup guling2...
aku pun tak tahu kenapa aku tak nak berhenti menangis..
start nangis pagi.. nak berhenti nangis maybe nak tido malam..
mata sampai bengkak..
huh~~
siap bawa p jumpa bomoh..
kena belasah dengan my papa mama.. biasa lar..
well, tension kot... nangis3x.. x nak stop..

aku rasa, perangai menangis aku hilang selepas aku masuk sekolah menengah..
dah akil baligh.. haha

then, perangai baru pula timbul..
cepat marah, merajuk, dendam...
teruksss....
paling aku ingat.. bila aku dah marah, aku akan berdendam dengan orang yang terlibat...
sanggup tak tegur..
apa lagi kalau nak berselisih..
siap tulis note.. 'jangan sesekali bercakap, tegur..bla..bla..'
kenapa aku marah sampai berdendam?
biasanya, 
kalau barang yang aku sayang sangat + limited edition hilang..
panas ooo...
aku pernah berdendam dengan my sister.. sebab hilangkan majalah sekolah..
dalam majalah itu banyak gambar admire aku..
hahaha
(aku admire dia sehingga tercipta email aku - bethanis & no favourite - 1307)
haha.. until now masih guna, still admire.. tapi admire yang bertepuk sebelah tangan..
haha kenangan..

aku juga pernah berdendam dengan kawan sekerja papa ku..
husband and wife...
kitaorang geng tapi
aku rasa mereka ini telah a kind of 'mengutuk' or say a word yang membuat aku berkecil hati sangat..
sakit hati sampai aku tak nak tegur dah..
lama jugak la.. after aku dah continue study..
aku anggap semua dah ok..
dah boleh tegur setakat suam-suam kuku..
haha

last, 
time aku di POLISAS, Kuantan
aku marah sangat dengan kawan yang menyebabkan majalah David Beckham aku hilang..
baru beli kot, mereka baca masa tgh tunggu bas
after baca letak kat tempat duduk, tak bagi kat aku pun..
aku ingat mereka dah bawa sekali..
time sampai hostel, tau-tau hilang...
aku pun terus angin..
terus tak nak tegur langsung
kawan-kawan Sabah Sarawak aku..
aku dengar mereka beli semula majalah tu..
tak ingat dah..

lepas semua kejadian,
ada satu hari itu, 
yang memulakan aku untuk berubah..
menjadi chikbeth yang baru..
yang berazam hidup 'happygolucky'
marah kurang
sikap dendam terus buang

dan sapa2 yang kenal aku..
ini lah aku yang baru..
aku hendak semua orang happy bila bersama aku..
menjadi kawan, menjadi sahabat aku...
aku akan tolong semampu yang boleh..
aku rasa gembira bila dapat mengembirakan orang lain..
aku suka berkongsi kasih sayang aku dengan sesiapa pun..
kerana hati yang penuh KASIH akan membunuh semua perasaaan yang berunsur negative..
sakit, derita aku biar aku kongsi dengan Dia, Tuhan aku...
sebab Dia yang lebih memahami..

acara duniawi hanya sementara..
so, aku tak ambil kisah..
as long, aku berpegang pada prinsip hidup aku..

haha
panjang lebar..
kenangan..

Jesusbewithme

Monday, October 21, 2013

: Pengalaman + Motivator :

haha
teringin pula nak mengarang..
okay..
tajuk aku hari ini seperti yang tertulis..
takda isi tersirat disebalik tajuk post..
direct translation

Sejak 2 menjak ni aku rasa dah jadi macam motivator..
haha
banyak cakap...
tapi apa yang aku ceritakan..
banyak dari pengalaman hidup aku..
aku nak cerita bukan senang nak senang..
aku cerita bagaimana aku siapkan sesuatu keja
aku cerita dugaan yang aku lalui kita study
aku cerita bagaimana aku menjaga kesihatan
aku cerita kenapa aku suka bersukan..
banyak...sangat banyak...

aku nak orang tahu semua orang ada peluang untuk merasai perubahan
jika mereka membenarkan diri mereka untuk berubah..
jika mereka berazam untuk maju
jika mereka mengimpikan masa depan yang sempurna..
jika mereka rasa mereka lagi teruk dari aku..

huhu
aku juga pernah berada di mana mereka berada ketika ini..
dan
aku masih menaiki tangga kehidupan aku 
yang belum sempurna..
tapi pengalaman yang aku lalui
cukup bermakna dalam aku berdoa supaya 
Tuhan tolong matangkan fikiran dan akal aku

ternyata Dia sudah jawab..
aku sudah boleh menggunakan akal aku secara rasional..
walaupun bukan sempurna 100%
masih banyak lagi aku perlu lalui..
usia baru mencecah 30..
banyak lagi tangga yang aku perlu naiki..
selagi aku membenarkan diri aku berubah..
jika aku ingin mencapai apa yang aku impikan..

so, aku boleh berkongsi dengan kawan-kawan aku
bagaimana aku lalui kehidupan aku..
nampak dari luar macam biasa..
tapi isi hati kehidupan aku..
hanya Tuhan yang maha mengetahui..

rahsia nya..
Letak lah pegangan agama di tangga pertama dalam kehidupan anda..
bukan hendak menjadi seorang yang sangat religious..

tetapi 
Dia yang memberi kita segalanya..
dan kita perlu berusaha untuk semua itu 
bukan hadir hanya dengan petikan jari..

jika kita jatuh, bukan Dia tidak peduli..
Dia suruh kita belajar dari kesalahan sebelum ini..
Dia tahu kemampuan kita..

aku lakukan itu dalam kehidupan aku..
aku ingin hidup dalam keadaan Balance..
menghormati orang lain..
merendah diri dengan apa yang ada..

tanpa melalui pengalaman hidup 
kita takkan dapat mencipta kenangan yang indah dalam kehidupan kita 

+amen+
 

: P.U.S.H :

Haluu 
dah banyak kali nak buat sesi luahan..
tapi semua bergantung kepada adanya internet line..
takda internet, tak boleh la nak update..

okay,
hari semalam..
aku telah diajar mengenai pentingnya kita berdoa
Ia akan mendekatkan komunikasi kita bersama Tuhan
Tuhan akan dengar doa yang bersungguh2..
 Berdoa la secara konsisten 
dengan hati yang sungguh2, ikhlas...
yang penting jujur dalam anda berdoa..

kita sendiri tahu..
menilai erti doa kita..
Tuhan maha tahu..apa yang kita hendak doakan..
sebab dia maha mengetahui segalanya dan lebih tahu sebelum kita menyebut doa kita..

so, apa kaitan dengan PUSH..
paderi di gereja semalam..
berkhutbah..
pentingnya berdoa..
berdoa bukan hanya kita perlu or meminta sesuatu..
Doa akan memberi makna yang sangat indah dalam kehidupan anda.
rasa kepuasan, ketenangan, sukacita
more towards positive life

Dalam kehidupan kita, berdoa adalah perkara yang amat sukar diamalkan..
kena kena PUSH diri seupaya lebih rajin untuk berdoa..
di sebalik perkataan PUSH ini, tersembunyi sesuatu yang sangat menarik untuk dituruti..
P - Pray
U - Until
        S- Something
    H- Happen

u get it?
dalam alkitab ada menyatakan...Mat 7:7

“Mintalah, maka akan diberikan kepadamu; carilah, maka kamu akan mendapat; ketuklah, maka pintu akan dibukakan bagimu. Karena setiap orang yang meminta, menerima dan setiap orang yang mencari, mendapat dan setiap orang yang mengetuk, baginya pintu dibukakan.

 
ternyata jelas sudah ayat ini memberitahu kita..
fahamilah..dan percayalah

Thank you

LOVE YOU JESUS


 

Tuesday, October 1, 2013

: berbudi or terhutang budi :

hai..hai..
banyak pula problem yang nak timbul..
hal yang aku paling risau adalah...
terhutang budi..
berat*

kadang-kadang ada orang akan minta kita balas..
kadang-kadang tidak perlu di balas..
tetapi kita tak dapat nak predict character seseorang itu..

kalau aku,
jenis yang yang tidak ingin budi itu di balas..
tolong-menolong amalan mulia..
tapi ada batas lar..

susah la nak buat kesimpulan tentang hal-hal macam ni..
aku ikhlas menolong orang..
aku tak perlu kan balasan..
kalau perlu balasan itu maksudnya tidak ikhlas..
huhu

oleh sebab hal terhutang budi ini lah..
aku lebih suka buat hal sendiri..
melainkan dengan pihak keluarga..
ermm..
maybe aku sahaja yang berfikir lebih2..
sedangkan orang lain tidak berfikir demikian

susah..
aku pun tidak mampu untuk membalas budi orang yang menolong aku..
aku hanya boleh menolong apa yang patut
dan
berdoa semoga Tuhan membalas apa yang telah mereka lakukan terhadap aku..

kalau dapat kawan-kawan yang kita dah nampak dia ok jer kalau minta tolong.
takper la..
tapi
kadang-kadang..
ada yang macam harap kita nak balas..
*blur
perlu di balas atau tidak...
rasa berat kan..

oleh itu, 
aku ajar diri aku..
bergantung dengan diri sendiri..
kalau terpaksa pun.. ucap la terima kasih..
mana tau sejuk hati kan....

itu jak..
da~~
 

: he so cute..!! omg!! :

haha...
pembukaan kepada post untuk bulan Oktober.
patut nak karang bulan lepas..
tapi komputer line problem..
*kes boikot aku ni..huh~~
hehe

damm, tajuk agak hieww~~
hahaha
ala, sekali sekala..
cuma aku takde geng nak cakap..
hahaha

aku terserempak dengan orang ni kat ofis..
hehe
ade la kerja yang dia perlu buat kat ofis..
haha
mula-mula..
biasa jer pun..
i yang tolong buka pintu.. 
(well, pintu we all manual open jer.. takde nak tet* dari tempat duduk..)

orang ni buat muka kiut* bahasa isyarat nak buat something..
i thought nak jemput 'kawan' lama we all yang dah tamat kontraknyer..
huhu
owh, bukan lah.. orang nak pasang 'sahabat' baru..
jemput masuk..
tak layan pun..
i pun get ready nak balik/gerak ke KL..

seperti biasa, 
i ni kadang2 terlebih friendly.. 
akan tanya itu/ini..
so, dari situ la.. 
nampak orang ini.. friendly juga..
haha
first impression okay~~
selebihnya i tak tahu...haha

kejap2 aku buat keje, kejap aku tanya soalan lagi..
datang pula otak gila2 aku..
sambil orang2 ini, buat keje aku sakat jugak..
owh, dia layan dow~~
hahaha
*melting...
*pingsan.. *_*
kahkahkah

aku pula jadi nervous..
fuh~~
maybe, i macam annoying juga... bebel2 macam makcik..
haha
well, aku nak... 'sahabat' baru nanti akan bertugas seperti 'kawan' lama...
so, i for sure nak semua di setup dengan sempurna..

haish~~
aku dan kawan aku tolong lar sikit2..
segan pula nak suruh tolak file cabinet sebab mereka datang nak siapkan 'sahabat' tu jer..
hehe
ada la adegan2 yang lucu and komedi romantik gitu..
hahaha
antara aku dan dia..
haha
a bit gentleman..
slow talk/softspoken..
eermm...
gila tak gila aku ni...
hahaha

then, aku just prepare barang2 aku nak balik dah..
tapi terstuck...
aku nak duduk lagi sampai mereka siap okay~~..
drive kot p KL..
takper...
haha dasar makan buluh miang.. *awww
(fuh~~ mane chikb3th yang dikenali..)
hahaha sekali sekala...

hp berbunyi, aku pick up..
owh, my sister... 
cakap pula bahasa 'german' we all aka Melanau

then, his friend nak p toilet..
time tu la dia interview aku kejap..
hahaha
dia boleh agak aku orang borneo..
tapi tekaan aku orang Sabah adalah *tet.. salah..
aku orang Sarawak..

boleh tahan juga body language die..
aku buat bodo jer..
tp x sampai la tahap 18sx okay..
(gaya lelaki gentleman)
ada rasa nak berkenan ker..
or u adalah sweet talk punya guy.. 
haha

macam aku tak perasan.. 
padang2 aku, jeling2 aku.. sengih2.. haha
aku pun balas.. angkat bulu kening.. haha
*pengsan lagi....

so, duk dak..duk dak..
buat demo lar..
tak settle jugak..
kena tunggu isnin pula..

tapi bukan dia la yang akan datang..
orang lain dow...
takper la..

itu sekadar drama pada hari itu..
haha
bukan selalu kan nak overacting..
tapi memang muka dia agak CUTE bukan handsome..
comel jer..
tak tau ape nama..
tengok kat baju.. satu abjad, satu abjad, then Chan...
ermmm... maybe...
biarlah..

komedi romantik untuk beberapa jam jer pun..
hahaha

boleh bayangkan tak..
huh~~
kalau Sara ade..
mesti aku boleh buat aksi...
(terlompat2 manja sambil kata)
*OMGosh... he so cute!!!

hahaha

okay lar..
bubye....
^_^


Saturday, September 28, 2013

: nak turun berat lar :

pagi2 buta ni..
sempat lagi nak jenguk belog i ni..
haha

tang tiba2 jak teringat mok nurun berat tek..
haha 
speaking melayu sarawak

yup, 
3 bulan practikal..
1st month - rasa berat turun sbb kejutan budaya n sakit..
2nd month - bulan puasa, aku ada member nak makan..huhu
3rd month - dah terasa seluar n baju sendat..
kesimpulannya, memang berat aku dah naik.
bos aku pun tegur..
ada beberapa org yg tegur..

aku pun dapat rasa penambahan lemakss di tubuh ini..
nak pakai jean pun susah payah..
paling ketara..
dulu-pakai seluar kurang sikit geleberan di kawasan pinggang..
after - huhu, dah la ketat, di tambah pula lemakss yang ter'juih' dari pinggang..
adoii..

so, nak kata aku dah start diet 
aku belum memulakan sepenuh nya
cuma, sekarang aku sedikit kontrol pemakanan..
1) sebab nak kontrol pengeluaran duit.
2) makan ikut waktu. so, banyak bekal lar..
3) jaga mata sebab nak study..

senaman pulak belum bermula..
terasa stamina badan menurun..
cepat lelah, nak naik tangga pun x larat..
sebelum ni la..
sekarang dah beransur okay..
stamina dikumpul sedikit demi sedikit..

hahaha
itu jer la cerita aku pagi2 ni..
saja nak amik aura positif..
engkau boleh, aku sure boleh juga..
hehehe

May GOD bless me..
+amen+

Friday, September 27, 2013

: Fenomena 'Cinta Jannah' :

Haluu everybody..
haha..
wahai belogku..
berhabuk lagi dah ni..
fuh~fuh~
haha

tajuk gempak sikit..
hahaha
fenomena gitu!!

actually, aku dah sedikit terlambat untuk meminati drama yang telah abis tayangan 
di Slot Akasia TV3..
dah nak abis episod baru nak layan feel..
dapat pulak episod2 akhir yang agak menyedihkan..
so, as usual..
aku akan cuba mencari info2 terbaik dari penonton..
contohnya, 
dari Facebook..
komen2 semua adalah ikhlas.. 

ermm...
dah tamat cerita 'Cinta Jannah' ni..
ramai pulak yang tidak puas hati ending..
sebab macam banyak hal tidak dirungkai kan..
itu komen penonton..
aku pun tidak tau jalan cerita sebenar kerana tidak mengikuti dari awal episod..
maklum la.. 
aku sudah berazam tidak mahu mengikuti apa-apa drama bersiri 
perlu fokus kerja + STUDY..

entah macam mana..
aku nak try tengok..
aku kata 'takpe'
dah nak abis episod..
tak lah terikat sangat..
BUT..
berdasarkan komen2 dari penonton di FB..
awal cerita ni memang seronok..
pengakhiran nampak macam tergesa-gesa..
so, aku pun tertanya-tanya..
apa yang seronok nye cerita 'cinta jannah' ni..

haha..
bermula lah pencarian aku berkenaan dengan cerita ini..
ermmm...
dengan adanya sinopsis bagi setiap episod 
menjadikan aku teringin untuk melihat apa yang ada dalam lakonan pelakon..
zaman dah moden..
cerita dah lepas, boleh lagi dilayari di internet..
apa lagi..
melekat la aku dengan cerita jannah ni..
aku tidak tengok dari episod pertama..
aku hanya ingin menonton lakonan oleh teraju utama..
-komedi romantik-

nampak gayanya aku memang minat cerita komedi romantik lah..
hahaha
so,
sekarang ni tengah demam 'jannaril'
harap lepas abis meluah perasaan di blog ni..
aku boleh kembali fokus kerja dan study..

hehe
sendiri yang buat masalah
takpe...
enjoy~~~

ok la..
itu sajer..
bubye~

Wednesday, September 18, 2013

: Bukan Peminat :

hahaha
aku sudah kembali ke tempat aku makan gaji..
seperti biasa...
tiada perubahan..
hanya aku yang kembali 
dan
aku ada assistant
hehehe

ohoho..
bukan peminat..
hehe
aku bukan la peminat barang-barang seperti gadjet2 semua tuh..
tetapi 
aku mengimpikan untuk memiliki Samsung Galaxy Note
kerana smartfun ini boleh digunakan untuk buat sketching..
i like walaupun bukan pelukis pun..

dari galaxy note, note 2, note 10, note 8..
aku tak terbeli pun...
$$ tak mencukupi...
*_*

and 
coming soon!!!
Samsung Galaxy Note 3..
akan launching...
*wink3*


aku dah termimpi2 nak memiliki note 3..
hari ini tengok Malaysia price..
reasonable to buy lar..
hieww~~
$$$
mana nak cari..

berdoa and berusaha jer.. 
mesti ada cara..
aku dah cakap nak ada smartfun note ni..
if dah start balik studio..
nak cari info..
handphone canggih ni.. boleh membantu..

God bless me...
+amen+

Thursday, August 29, 2013

: End soon :

ohoo..
nampaknya blog aku hampir berhabuk..
oleh kerana kesibukan diri ini
fuh~~fuh~~ohoks..ohokss *_*

now, 
i come back..
hehehe
"end soon"
means my full time industrial training will end soon
happy ^_^

but
ada projek tengah jalan..
di kolej komuniti
my friend cakap.. tinggal jer coz masa dah tamat..
tapi my bos dah bagi 5%
and
syaratnya.. 
handle sampai siap sempurna 
i hope so..
thats is me..
finish it..!!

its ok..
GOD be with me..
He know the best for me..
and i believe in Him..
its will be done

report LI dah siap hantar..
dan
akan selamat sampai hari ini kot..
lambat~~huh

what else... ermm
my flight ticket settle..
now, must get ready my fizikal n mental 
to face new challenge next semester..
MUST exercise..
MUST finish your work..
everthing must be perfect.. 

chayok2 chikbeth!!

 
 

Friday, August 2, 2013

: its all about law | ordinance :

haha..
seminggu ni
kawan tempat kau praktikal bagi tugas pasal ordinance
aku terima dengan hati terbuka..
ingatkan senang..
rupanya susah juga..
sebab
aku bukan la senang nak memahami pasal ordinance ini..
lebih2 lagi bidang yang aku lalui masa belajar sahaja..
hukhukhuk
 
pening juga kepala aku memikir bagaimana nak summarize..
tetapi
sebenarnya tidak perlu pun nak summarize..
aku perlu tahu aktiviti yang akan berlaku dalam Taman Botani Sarawak ni nanti..
huhu
pening..pening..

no wonder aku tak amik law..
sikit punya susah nak faham bahasa sastera ni..
hahaha

lagi satu,
aku ni suka kerja perfect..
and nak kata berlagak pandai pun ada sikit kot..
huh~~teruk

bukan nak berlagak..
dah ada bagi reference..
aku tengok macam mudah..
sebenarnya tidak senang pun..


aku dah janji nak pass hari ini..
aku masih nak memahami..
kerana
aku tidak suka dan tidak tahu buat kerja yang aku tidak faham tujuan
main belasah jer.. memang aku blur giler..

chayok2 chikbeth..
 aku akan cuba faham kerja-kerja ini..
nak siapkan sebanyak yang boleh..

JESUS will be with you..
+amen+

Wednesday, July 24, 2013

: aku dan mr orang3 :

ermm..
pagi tadi aku ada idea nak mengarang berkenaan dengan post aku
tetapi sekarang seperti cuma ingat tajuk
haha

aku cuba karang walaupun tidak dipenuhi emosi
wah~~emosi gitu..
ahaks..

sejak 11 JUNE 2013 lepas,
rutin harian aku berubah..
aku bukan lagi pekerja tetapi di gelar budak praktikal
ya, aku sedang menjalani latihan praktikal selama 3 bulan..
aku memilih untuk membuat secara sepenuh masa
supaya aku lebih banyak ter'expose' dengan suasana bekerja dalam bidang landskap..
so, aku memilih lokasi di Kuching, Sarawak

dan 
aku bercuti tanpa gaji selama 3 bulan..
tetapi bos aku baik..
aku buat perjanjian..
bayar sedikit untuk aku tetapi aku submit keja melalui email
haha

okay,
back to my topic..
transport untuk aku pergi bekerja juga telah berubah..
jika di Kuantan, aku ada buah hati MR CCX..
tetapi 
aku tak boleh nak bawa balik Sarawak
so,
Mr orang3 kembali berjasa..
sudah lama aku tidak 'merempit'
bukan setakat lama, tapi distance aku ke tempat praktikal juga agak jauh..
kalau ikutkan, 
ini lah kali pertama aku ber'scooter' sejauh itu..
batu 11 ke batu 2
lebih kurang 30 minit perjalanan..

kadang2 ia membuat aku sentiasa sedar
akan kehidupan..
bila halangan/cabaran yang perlu dilalui semasa 'merempit' setiap hari
membuatkan
aku ingat kembali 
bagaimana aku memulakan kehidupan aku dahulu..
kenangan yang mengajar aku untuk hidup berdikari..
yang memberi peluang aku mematangkan fikiran..
 pengalaman yang mengajar aku menjadi siapa diri aku ketika ini..

membawa moto dengan perjalanan yang jauh
bukan perkara yang mudah dan senang..
walaupun dapat menyelit di antara kereta
tapi..
udara yang dihirup adalah udara yang tercemar..
asap kenderaan seperti lori/bas/ motosikal
habuk2 dari jalan raya..
fuh~~
mau berkarat paru2 aku menghidu itu semua..

kesimpulannya untuk semua ini..
ia memberi aku peluang untuk sedar..
apa yang aku perlu ubah lagi untuk menjadi terus maju dan matang dalam kehidupan aku..
bukan ia menjadi noktah..
tetapi menjadi permulaan bagi aku...

aku 'keluar' dari ofis kerana;
1) aku ingin refresh kembali cara aku bekerja
2) aku ingin mengembalikan semangat positif
3) Persediaan untuk aku buat final year
(aku mahu yang terbaik & jadi yang terbaik)

chayok3 beth

Jesus will be with u..
+amen+

Monday, July 22, 2013

: aku dan praktikal :

aku dan praktikal
sekarang, 7 minggu sudah aku lalui praktikal
di sebuah syarikat consultant bertempat di Sarawak..

mula2 aku rasa seronok
apabila terlibat dalam penyediaan landskap untuk Taman Botani Sarawak
di samping, aku juga diberi tugas untuk mengurus RTC
yang lebih kepada kerja yang aku lakukan ketika ini..
tapi dalam kawasan yang lebih luas 
dan terdedah kepada fungsi sebenar sebuah company consultant..

tapi 
aku sering kali merasa belum cukup ilmu yang di beri..
aku belum nampak bagaimana sebuah company yang di urus dengan cara yang sangat sistematik..
aku mendambakan suasana yang seperti itu..
aku tidak tahu mengapa..
tetapi mungkin itu cara aku ingin mengurus sesuatu hal/ kerja
aku tidak suka buat kerja asal siap dan menepati kehendak..

aku lebih suka apabila..
sesuatu kerja dilakukan lebih terancang pada permulaan kerja..
kemudian di ikuti dengan 'detailing' bagi setiap kerja..
supaya..
pada penghujung kerja..
kita sudah tidak perlu berpatah balik ke permulaan kerja
semata2 ingin membuat lebih kemas n detail
'kerja yang membuang masa'

aku perlu tetap dengan cara aku bekerja..
aku tidak suka sesuatu yang kelam kabut..
tidak memenuhi kehendak kerja kita..

bekerja dengan orang yang belum ada pengalaman kerja
juga memeningkan kepala..
bukan mengatakan aku ni terror  tetapi 
jika sudi mendengar dan menerima kritikan
okay apa..
nama dah belajar..

no wonder lifestyle in peninsular
much..much different dari di Sarawak..
di Peninsular.. 
orang yang bekerja lebih maju dari segi cara bekerja...cara berfikir..
ini semua kerana cabaran..
cabaran yang mencabar untuk kita lebih kreatif berfikir..
bukan fikir nak senang SAHAJA...

hiew~~
i hate this..

dan sekarang aku sudah merasa bosan..
buat kerja yang sama..
dan bukan kerja landskap yang aku inginkan dari praktikal ini..
huh~~
and today..
kerja yang aku handle bertukar tangan..
aku sekadar di suruh buat signage untuk RTC..
huh~~
see, anda sudah kebelakang...

come on.. wake up..
CHIKB3TH..!!
don't mess up your practical..
show that you can do it..
even though Your lappy is slow a bit like you are..
hahaha

God Help me...
I love you..
I believe in you..

+amen+

Friday, June 7, 2013

: miss flight :

Kesian my little brother..
usu chen..
miss flight because of my mistake..
aku tak check semula pukul berapa flight dia..
asyik ingat flight dia pukul 11.20am
actually pukul 9.20am

dan
minggu ini 
aku sangat busy..
settle hal ofis..
settle hal nak praktikal lagi..
tu la..gatal sgt nak  LI kat Sarawak..

menitis juga air mata aku..
kenapa la aku tak check langsung tiket dia..
aku confident flight tu dah betul..
huhu

ya,people make mistake..
stress juga fikir tadi..
tiket flight bukan nya murah..
ratus2.. kami golongan sederhana jer..

at last..
my brother dapat juga tiket
flight sebelah malam pula..

ohoho...
focus beth...
hidup harus diteruskan..

JESUS..ILOVEU..

muuax

Friday, May 31, 2013

: nafsu :

hye haloo..
ada apa pada nafsu...
nafsu jenis apa yang anda atau aku fikirkan..
...biru,merah,orange,hijau,pink...
atau
kuning...

semua jenis nafsu..
kita perlu belajar mengawal..
dari hijau hingga ke kuning

kadang-kadang 
aku juga gagal mengawal
tapi kuatkan hati
ingat 
mengikut nafsu bermakna kita telah gagal, kita kalah..

kadang-kadang kita merelakan
untuk kepuasan diri..
sekali-sekala
tetapi
memenuhi kepuasan diri bukan nafsu jenis 'kuning'

| #la, tak saving last ayat... terpaksa karang balik.. |

shopping,
holiday,
hobby,
window shopping,
clubbing,
minum alcoholic drink..
etc..

itu semua contoh nafsu yang terlintas di kepala aku..
ada banyak lagi..

so, pandai2 la kita belajar untuk mengawal nafsu2 kita
untuk kebaikan kehidupan kita..
kita perlu bertindak rasional sekiranya nafsu kita melebihi kemampuan kita..
..................................

aku tak boleh nak fikir dah..
blog is sumthin we can write at the time we create the title..
post ni ter'pending'
what i should do..
pull stop!!
and post..
hahaha

adios~~



: should this be the dilemma :

aku nak praktikal..
kat tempat aku sekarang takde pilihan..
kena ada chop ILAM..
lagipun aku nak belajar lagi banyak hal berkaitan landskap..
kalau aku stranded kat tempat sekarang..
aku tak blajar banyak..
sebab aku kena belajar sendiri
dan
aku sendiri tak da inisiatif nak belajar..
dah malas..
agak nya dalam zon selesa
tapi buat aku tak ceria..
sebab aku bukan hidup ikut flow kehidupan..
aku inginkan perubahan..
peningkatan dalam kehidupan aku..
aku tidak mahu jadi katak bawah tempurung..
takut untuk melangkah, mengetahui apa yang berlaku di dunia luar..
so, 
sekarang aku cuma menunggu masa untuk slow talk with my bos..
nak chit chat dengan dia mesti kena dengan masa..
if tak, dia tak akan layan punya..
lagi nanti bikin mood dia makin tak bagus..
trial 3 month..
aku nak..
dan ini keputusan aku..

GOD be with me..
I love U..
*muaax*

bye~~

Friday, May 17, 2013

: Berkat :

aloha..
sekarang dah pertengahan bulan May..
post pertama bagi bulan ini..
hehe 
agaknya..
berbillion-billion blogger kat dunia ni..
ada juta2 jugak kot macam aku..
buat new post jarang-jarang..
susah sekarang..
time di ofis jak boleh post..
sebab ada internet..
^_^

okay~
# berkat dari Tuhan..
percaya lah..
Dia tidak akan membiarkan kita
 menanggung kesusahan lebih dari kemampuan kita..
percayalah..
buat kerja biar ikhlas..
pasti berkat yang dapat juga ikhlas hadir dalam kehidupan kita..
Tuhan tau yang terbaik bagi kita..
aku percaya.. #

Kenapa aku berkata demikian..?
aku kongsikan sedikit apa yang terjadi kepada aku bulan ini..
2,3 bulan sebelum ini,
aku mmg banyak aktiviti yang menjurus kepada keluarga..
minggu lepas baru selamat balik dari Bali, Indonesia..
minggu depan aku jadi 'tourist guide' untuk keluarga anty aku..
kalau diikutkan aktiviti yang aku lalui..
$$ harus banyak keluar kan..
Thank GOD
Dia sentiasa bersama aku..
kekurangan $$ bukan halangan bagi aku berkumpul bersama keluarga dan kawan2.

bulan May pula,
banyak dugaan yang aku perlu tempuh..
semuanya berkenaan $$
- mula2, aku cuba nak apply personal loan tp x lulus
(ada hikmah tu) then,
- duit gaji pula lambat 
- nak sedia duit ke Bali lagi
- payment wajib setiap bulan (keta,insuran,loan)
- keta pula mintak servis
- duit minyak lagi
tak termasuk nak makan, stok2..

walaupun terasa ingin mengeluh..
aku cuba untuk tidak menyatakan kesusahan 
kerana kekurangan $$
aku percaya
Tuhan ada bersama aku

PERCAYA PADA TUHAN..
sampai ke hari ini..
aku tetap ada duit..
walaupun tidak banyak..
tapi Tuhan sentiasa mencukupi aku

aku tidak mahu $$ menghalang aku dari menikmati kehidupan
ada banyak cara lain kita boleh nikmati kehidupan..
masalah memang akan sentiasa menjengah kehidupan kita..
kekal POSITIVE..
pandang hadapan..
walaupun kita banyak perancangan
Tuhan pasti tahu yang terbaik bagi kita
berkat pasti dari Dia
+believeinHim+

thats all

thanks & LOVE ya

chikbeth