Wednesday, December 15, 2010

: DUIT :

Duit..
penting sangat kah duit?
kalau diikutkan memang penting
kerana duit kita guna untuk menyara hidup kita..
tetapi
jangan sampai duit melebihi
Tuhan...
Pastikan Dia tetap no.1 dalam kehidupan kita.
dari Dia juga kita mendapat rezeki
cuma cara setiap orang mendapatnya adalah berbeza..

sengsara...
ya..
memang sengsara kalau tidak punya duit..
apalagi kalau kehidupan kais pagi, makan pagi
kais petang makan petang...

saya
merasa bersyukur tetap mempunyai duit walaupun tidak banyak..
menyesal mungkin ada..kerana
sampai saat ini..
kehidupan masih terumbang-ambing..
tetapi
saya tetap akan memaksa diri saya untuk lebih rajin berusaha..
saya tidak mahu duit menyebabkan saya lupa akan Tuhan..
biarlah merasa susah sekarang kerana kesusahan ini
saya sedar bahawa saya perlu berusaha
dan sentiasa berdampingan Tuhan
untuk membantu saya
mencari rezeki secara halal...

saya mahu kejayaan saya berserta Dia
tiada jalan pintas melainkan titik peluh kita yang digunakan
untuk mendapat kesenangan hidup..

thank you LORD

bless me

chikbeth..

Tuesday, December 14, 2010

: MEMULAKAN :

huh~~
Pening juga nak fikir tajuk apa yang sesuai nak letak untuk blog hari ini...
saya dah selamat memulakan cuti..
sekarang masih berada di Miri, Sarawak..
Line internet baru saja di baiki semalam..
so, we all dapat balik dunia alam maya
selain dapat mengetahui
berita luar juga..
^_^

huhu..
memulakan...
bagaimana saya hendak memulakan perancangan saya..
i'm stucked..
actually, malas nak fikir masalah berkaitan duit..
tapi duit yang kita guna untuk menyara hidup...
saya berdoa supaya bos saya dalam memberi lebihan gaji bulan lepas dengan cepat...
++ extra sikit for me nak christmas..
amen..
huhu

ok...
back to my topic..
bagaimana nak memulakan??
erm...apa yang perlu saya buat terlebih dahulu??
result dah dapat..
congratulation to me ^_^
so, i MUST plan to be more success next sem + year..
hehe
don't over confident but must be confident you can do it..
be positive...
relax your mind sepanjang cuti ini..
maybe
dengan cara ini...
saya dapat merancang kehidupan dengan lebih elok..
ERM...
no last minute preparation!!
please discipline yourself..
finish your work on time..or its better earlier
be matured..
more organize and manageable..
don't over confident..
be optimist
and..
DON'T FORGET TO PRAY...

May GOD bless me

regard,
chikbeth

Monday, December 6, 2010

: CUTI BERMULA :

Haluu...
today 6 DECEMBER 2010
officially semester break start..
so,
automatically,
my mind also shut down..offline...
huhu..
so bad and teruk~~
kerja ofis pun terkena tempias..
maybe gaji separuh lagi tak dapat kot~~
huh~~

and
10.12.2010
flight pergi ke MIRI Sarawak..
tak sabar pula rasa nak balik
nak berehat,
nak buat planning for next year...
schedule up my life..
from
jan-april (sem 2 2010/2011)
mei-jun (short sem)
julai-dec (sem 1 2011/2012)

THE MOST IMPORTANT IS
prepare myself to celebrate christmas..
prepare my heart too

may GOD bless me..
amen

chikbeth


Saturday, December 4, 2010

: Aku Jeles :

youp....
huh~~~
tiba-tiba hati aku
merasa jelous????
kenapa?
jelous pasal apa??
huhu

please la...
hati ku kacau
chewah...
hahaha

biarkan..
nanti pulih la ia...
errr.....

k..
bye

chikbeth

Thursday, December 2, 2010

: KEPUTUSAN part ii :

hi haloo..
ada part 2 pula tajuk blog i hari ini...
padahal..
part 1
takda apa2 pun..
hehe

ok..
ok
apa jua KEPUTUSAN
yang kita buat, peroleh
semua adalah dari DIRI SENDIRI...
selagi kita suda bergelar remaja dewasa
yang sudah boleh membawa diri..

kita sudah boleh membuat KEPUTUSAN
buat diri sendiri..

KEPUTUSAN peperiksaan ker..
sebelum ia keluar, bukan kah kita yang berusaha untuk mendapat yang kita target..
ATAU
membuat KEPUTUSAN mengenai sesuatu perkara..
kita perlu membuat pertimbangan terlebih dahulu..
tetapi
KEPUTUSAN AKHIR
akan hadir dari kita juga...

ok...
thats all

KEPUTUSAN KITA ADALAH TANGGUNGJAWAB KITA SENDIRI..

sekian

GOD bless me ^_^

chikbeth

Wednesday, December 1, 2010

: KEPUTUSAN :

KEPUTUSAN...
apa ada pada perkataan ini...
sometimes it can be a subjective wording..
huhu

tiba2 kepala blur...
mengantuk lar pulak rase mata i ni
kita sambung kemudian jer la...
huhu

good night
^_^

chikbeth

Friday, November 26, 2010

: Ketinggian :

alooo..
apakhabar...

memang betul lar..
hari2 kita adalah berbeza
seperti hari aku pada hari ini.
sedikit tercalar juga lar..

masih ramai orang masih kecetekan ilmu
mengenai sesuatu bangsa disetiap negeri...
walaupun tidak mengetahui banyak
sedikit pun di kira ok...
YANG PENTING ADA
^_-

ok..
berbicara pasal tajuk blog pula
mengenai KETINGGIAN
aku dah kira immune isu ketinggian ini...

di dunia ni
boleh di kategori manusia ada 3 grade ketinggian
ketinggian rendah
ketinggian normal .5'-6'.
ketinggian luar biasa .6'-.

yang biasa menjadi bahan 'ejekan'
kategori rendah..
hairan??
ada masalah ka?
especially yg bawah 5kaki, lagi2 kalau chubby...
Tuhan telah mencipta setiap manusia...
rencana pembesaran adalah dari Dia..
tidak perlu dipersalahkan genetik family
bersyukurlah kerana diberi peluang untuk hidup dalam tubuh anda sendiri..

huh~~
malas nak fikir...
don't judge org melalui luaran ok!!!

takde mood dah nak tulis
nanti jadi marah pulak...

regard,
chikbeth



Tuesday, November 23, 2010

:...............:

haluu
once again..

sedang saya membuat kerja..
saya terfikir akan sesuatu..

Kenapa kita bekerja??
Apa yang perlu kita lakukan terhadap kerja kita??

NOW..
our life, our work in 'reality' not fantasy..
Kenapa saya berkata demikian.
Semakin hari saya berfikir..
Apa jua perkerjaan yang kita lakukan MEMANG ADA TUJUAN..
Tujuan yang REALITI..

semasa kita di alam persekolahan..
tak kira lah menengah rendah, menengah tinggi @ IPTA/S
apa jua yang kita buat adalah 'fantasi'
kenapa?
kerana kita masih belajar
salah dan silap, lecturer akan tegur...

TETAPI
di alam pekerjaan
SEMUA kerja @ task yang kita lakukan
adalah realiti..
yang 100% akan digunakan oleh syarikat tempat kita bekerja..
bermakna..
kita tidak punya masa untuk melakukan perkerjaan itu secara sambil lewa
ada benar??
BENAR kan....

so, selamat bekerja untuk semua yang sudah melalui alam pekerjaan
bagi saya
seseorang yang baru bekerja memang tersangat mentah
dalam
mengadaptasi
dunia belajar
ke dunia pekerjaan sebenar...

mungkin ada yang sudah faham erti kata berkerja..
dan
mungkin ada lagi yang masih dengan dunia belajar..
yang menganggap..majikan sebagai 'cikgu'

realiti kan fantasi anda...
sekian

chikbeth


: variety of human character :

aloha to
born2bmelanau.blogspot...
ahaks
^_-| ^_^| -_^
how are you today?
i hope all of us fine today..
hehe

okay..
hari ini
saya nak bercerita sedikit mengenai character seseorang manusia..
tetapi tidak lah secara spesifik
sebab
saya bukan pengkaji sifat2 ini..
cuma
based on mata saya memandang dan apa yang saya lalui..

erm...
tidak dinafikan..
didunia ini SANGAT BANYAK sifat manusia
ada yang kita boleh jangkakan
ada juga yang kita tak jangka
dan juga
kita confuse pun ada
kan....
actually it is subjective attitude juga kan??

so, bagi saya
saya rasa beruntung kerana boleh berada sekitar orang yang berlainan karekter, sifat dan sewaktu dengannya..
cuba anda fikir sejenak...
kehidupan dan orang di sekitar anda
^_^
mesti anda rasa unik kan..
setiap apa yang anda lalui adalah berbeza..
kita tidak boleh meletak syarat atau harapan
bahawa kita akan berjumpa @ berhadapan dengan situasi yang sama sahaja..

maksudnya;
kita perlu bersedia dari segi fizikal dan mental
kerana orang di sekeliling kita
adalah
unpredictable...
unexpected..
lagi banyak kita jumpa karekter yang berbeza
lagi bagus!!
kerana
kita boleh membina karekter yang bagus..
TETAPI
kita kena ada prinsip hidup lah...
lebih berciri optimis
positive
membina


so,
seperti perumpamaan ini..

"YANG BAIK JADIKAN TAULADAN,
YANG JAHAT JADIKAN SEMPADAN"


God bless us all

^muuah^

chikbeth

Thursday, November 18, 2010

: sudah daftar :

halu
aku sudah memulakannya
aku sudah daftar akaun blog ku di nuffnang
tetapi
aku belum baru jer belajar..
lama dah tak update blog..
seperti yang aku beritahu tadi..
aku masih mencari X factor untuk blog aku ini..
kata perlu iklan kan something....
what is it..
adakah kod iklan yang di katakan
merupakan simbol nuffnang
itu sahaja??

actually,
aku biasa tengok blog2 yang aku lawat
kebanyakan ada simbol nuffnang
aku nak juga letak...
haha..
dah letak...
^_^
mmmm...
maybe aku perlu
memperindahkan blog aku..
tak ape..
akan aku pelajari lagi
banyak cerita yang boleh aku cerita mengenai kehidupan aku..
nanti bila ada masa aku
akan kongsikan..
hehe
taip punya taip..
kadang-kadang
aku tidak menyangka boleh berkata seperti apa yang aku tulis ni
bila aku baca semula
seperti
wow...
kita mmg dilahirkan dengan akal yang sungguh unik..
walaupun kita bukan sasterawan..
tetapi
ayat2 yang di sampaikan
superberb!!
i like....

keep it on...

semoga berjumpa lagi...

hehe

GOD bless all of us

chikbeth

: Kembali :

Hari ini
aku ingatkan nak upgrade sikit wajah blog aku
but..
macam susah pulak..
there's lot of story nak letak
but
still thinking the best storyline
that suitable for this blog..
biasanya
aku
buat sesi luahan perasaan kat blog ni
tapi
i want it to be more POSITIVE
its better for me
and
can be my reminder

nevermind..
if i have freetime
i will create something new..
i have to learn lot of thing
i want to start new days..
bukan omong kosong lagi..
i must force myself to be more hardworking..
i must move faster then others..

your dream is so beautiful
WHY not..
try to fulfill it..
100%

chikbeth

may GOD bless me

Sunday, October 24, 2010

: i'm booked :

halu my blog...
yes..
i'm booked for the following date

25-29.10 -- struggling to finish my studio assignment
30.10 -- ethno-botany
31.10 -- final assessment for studio + FINAL PRESENTATION P3
1.11.2010 - 7.11.2010 -- upgrade studio assgnmt + prepare exam SBL2176 + assignmt
8.11.2010 -- EXAMINATION SBL2176
8.11.2010 - 9.11.2010 -- upgrade studio assignment final!!
10.11.2010 -- final assessment @ UTM JB
11.11.2010 -- BIG DAY STUDIO ECOLOGY -PORTFOLIO-
fuh~~ MERDEKA!!
28.11.2010 -- EXAMINATION SBL2312

SEMESTER 5 ENDED

See.. fully booked!!!

pray for me k..
i believe i can do it..
chayok~~

MAY GOD BLESS ME..

regard
chikbeth


Wednesday, October 13, 2010

: HOMESiCK : no place like home -_-

homesick
based on wikipedia
:-
Homesickness
is the distress or impairment caused by an actual or anticipated separation from the specific home environment or attachment objects.

huh~~
why i write about this today...
because i feel i had this symptom
~feel boring~
~wanna cry~
~heartache~
~stomachache~
~headache~

last week
i'm going back to my hometown to attend funeral ceremony..
remember my 'nek usu'
i beg from u all a prayer for HIM..
but
GOD has invite him to be there with HIM and his siblings..
may his soul rest in peace

back to my topic..
even though only - back for 1 weeks
fuh~~
i feel that sickness...
ya
homesickness
i think its happen to all travelers...
i'm saying that i am a travelers too
hehe
even though i'm here in Kuala Lumpur
ONLY because of work and study
saya nak balik Sarawak nanti bila dah selesai

huh~~
i hate this feeling..
its take almost 1 - 2 weeks for me to recover
every time
after come back from holiday at my hometown
that feeling will covered my life..
huhu
y?
i miss my family or i miss somebody...
yuhuuu..
who is that somebody..??
may i know LORD...
^_-
ermmm...
no..no..no...
i hope not because of somebody
he he
i miss to stay in my hometown..
almost 10 years away
fuyoo..
feeling tired already always travel
everyday....

help me LORD..
take away this feeling..
i'll be back home for Christmas..

luv ya

regard
chikbeth
(-_^)

Friday, October 1, 2010

:OKTOBER :

1 BULaN DaRI SEKaranG
<'cuti sem'>
hehehe

semAnGat, semaNgaT cHikB3th...
chayok!!
chayok!!

sila buat kerja seperti yang dijadualkan

may GOD be with me

regard,
chikbeth

Monday, September 27, 2010

: malas :

Sepanjang hari ini,
aku cuba mencari kenapa aku sangat susah untuk menyiapkan sesuatu kerja
adakah ia berkaitan dengan sikap MALAS
adakah sikap ini telah menerjah kehidupan kerja aku...
kalau diikutkan aku tidak ada masalah melakukan kerja-kerja lain
aku jadi hilang mood bila hendak membuat kerja-kerja ofis..
dapat buat tapi slow
so,
apa yang aku buat??
aku cuba cari bagaimana untuk mengatasi sikap malas ini..
jika simptom2 yang aku alami ini blh menghasilkan sikap malas
di internet sangat banyak cara2..
1) Membuat Tujuan
2) Mengasah kemampuan
3) Pergaulan Dinamis
4) Disiplin diri

antara 4 cara yang perlu di lakukan untuk mengatasi sikap malas ..
jika ingin mengetahui lebih lanjut..
sila rujuk;-

ubat mujarab adalah dengan menumbuhkan kebiasaan
mendisiplinkan diri
dan
menjaga kebiasaan positif tersebut.

Sekalipun seseorang memiliki cita-cita atau impian yang besar,
jika kemalasannya mudah muncul,
maka cita-cita atau impian besar itu akan tetap tinggal di alam impian.
Jadi,
kalau Anda ingin sukses, jangan mempermudah munculnya rasa malas.

selamat maju jaya

^be positive^
chikbeth

: decrease graph :

What happen?
anyone want to have this kind of graph in their life??
i don't think so...
and
NOT for me too..
but


but
and but
MY LIFE JOURNEY
heading to decrease sweet moment..
arrgh~~
this graph show what is happen to me now...
its SCARED me a lots...
i try to find WHY this happen to me...
am i become pessimist person nowadays..??
huh~~
i teach myself to be positive..
to be optimist
why so hard to be '+' ??

sometimes
i miss my work as a salesgirl at "FOTOSUN"
erm..'mya zara' version
kerja di kedai gambar
i learned a lot of things there..
i think it is what i love to do..
more to graphic work..
i can entertain customer confidently
people do respect my skills
uncle , auntie , alex - they believe in me
its really make me feel being appreciated..
bukan nak berbangga
but
you know, i can do something..
its really surprise me...
sometimes
couldn't believe that i ever doing things
that make me proud of myself

NOW..
i try to be someone that attract people to hear my words
but
not in doing work...
even finishing my work..
its HARD...
hard
HarD!!
'decreasing' my skills....

I HATE ALL THIS...
all human being had their own determination..
so am i...
BETH you can do it again...
YES!!

and
I HOPE...
THIS WILL BE MY LAST 'NEGATIVE SOUND' BLOG...
be positive beth...!!
you can do it...
i believe in my GOD..
HE will Help me...


I LOVE YOU LORD..
be with me

chikbeth


Saturday, September 18, 2010

: KEKUATAN :

Tenaga...
diperlukan untuk menjadikan kita kuat..

tetapi
aku merasa diri aku semakin lemah..
lemah..dan lemah....
aku cuba untuk menjadi kuat..
tetapi
pada akhirnya
aku kembali
LEMAH

BEBAN..
apa beban yang aku pikul
sehingga merasakan ia sangat berat
apa BEBAN yang aku tahan..
sehingga aku hampir kurang daya...

LEPAS~~~
seboleh-bolehnya aku ingin lepasi BUKAN melepaskan..

tapi sampai bila??
aku semakin tak keruan
dengan perjalanan hidup sendiri
lintang pukang
pada zahir orang melihat aku OK
huh~~
keluhan demi keluhan
mendatang
sampai bila


aku ingin menjadi seseorang tapi
cukup sekadar seseorang yang boleh melakukan
sesuatu..
aku baca buku motivasi semoga aku boleh bangkitkan motivasi diri.

aku pandai berkata-kata..
tetapi
kenapa
aku jarang dapat menyatakannya..

aduh~~
masa itu emas..
bagi ku masa sentiasa tidak cukup..
apa yang salah dengan cara ku..
sangat banyak salah...

bagaimana aku ingin mengatur..
??????

GOD help me....

chikbeth


Thursday, September 16, 2010

: CARI DUIT DENGAN MEM'BLOG' - how? :

side income??
through this modern technology..
wow...
especially dengan our blog..

wow~~
once again...
i read about 'nuffnang' in kosmo online today...
actually i have read/hear many times about online business
but
susah nak percaya
sukar nak di percayai
tapi yala..
bukti sudah dibaca...
sebentar tadi
semua pun bermula dari bawah
sangat menarik..

sukar untuk mencuba
sebabnya..
i'm not really fanatic in this modern tech..
even
not really interested to explore about ict..
huhu

as long, i tau sedikit mengenai sesuatu perkara okay la..
its enough for me..

tapi tak apa
akan aku cuba luangkan masa untuk mengetahui..
bagaimana ia berlaku..

hehe
sebab ia sangat menarik..

yuhuu...
chikbeth
(^_-)


: PRAY FOR HIM :

Pray for him..
in this photo..
middle man
with white long sleeve shirt

this picture is taken about 3 months ago..
he is my 'grand uncle'
we called him as 'nek usu'
because he is my grandma 's younger brother..

Why i ask to Pray for him..
NOW..
he was warded at CCU hospital Serdang
'heart attack'
its happen end of last month
his condition
sometime okay,
sometime he is not OK..
doctor tell us
beside
heart problem
he had other disease too

I hope we all pray for him
although we are different in religion..
1 malaysia
just give a pray of hope for him..
so that he will getting better

deep inside my heart
really scare
coz
i'm not ready

chikbeth




Wednesday, August 25, 2010

: risau :

risau..
kenapa risau?
apa kah maksud risau?

Pernah tak anda merasa stress atau tension?
Punca utama stress datangnya daripada kita “risau” sesuatu.
Bila kita selalu risau,
itu yang menyebabkan stress.
Dan
stress pula banyak mengakibatkan penyakit :(

Ada research mengenai “risau” mengatakan:

  • 40% orang risau pada sesuatu, tetapi sesuatu yang dirisaukan itu tidak terjadi pun
  • 30% orang risau pada perkara-perkara yang sudah lepas dan tidak boleh diubahkan pun
  • 12% orang risau tentang kesihatan
  • 10% orang risau tentang perkara-perkara yang amat kecil
  • 4% pula risau tentang perkara yang akan datang dan tidak boleh kita ubah pun
  • Manakala 4% lagi adalah risau yang boleh kita lakukan sesuatu!
Bila kita gembira dan senang hati selalu, lebih mudah untuk kita mencapai apa sahaja cita-cita kita.

dipetik dari internet lor

Thursday, August 19, 2010

: KEPUTUSAN :


kenapa?
aku seperti merumitkan keadaan diri..
apa sebenarnya
yang aku cari?
duit?
aku sudah menyatakan kepada diri aku sendiri
bahawa duit
boleh di cari di mana sahaja...

'tekad'
sukarkah aku untuk memahami erti perkataan itu??
mana teguhya pendirian diri sendiri..
berulang kali menyatakan
TIDAK INGIN...
tetapi
aku masih di sini..
semakin hendak di jerat..

TEKAD!!
sekali lagi aku memaksa diri aku untuk memahami perkataan ini..
tekad..TEKAD...tekad...
JATUH bukan bermakna kita tidak boleh bermula semula..
SUKAR apabila kita makin menganggap ia sukar


adakah aku mengajar diri untuk hidup sebagai orang
'pessimist'
arggh~~
tidak...
bermula semula bukan perkara yang sukar jika diri sendiri di pupuk nilai keazaman + be positif

OH TUHAN..
tolong aku..
biarlah keputusan yang bakal aku ambil ini
menjadi yang terbaik buat ...

DIRI AKU,
KELUARGA AKU,
KEHIDUPAN AKU..
dan permulaan bagi segala sesuatu..

aku ingin menjadi yang terbaik
untuk mereka ini
serupa dengan TUHAN ku..

here me LORD..
amen..

:I dreamed a dream:

<<>>

I dreamed a dream in time gone by
When hope was high and life worth living
I dreamed that love would never die
I dreamed that God would be forgiving

Then I was young and unafraid
And dreams were made and used and wasted
There was no ransom to be paid
No song unsung, no wine untasted

But the tigers come at night
With their voices soft as thunder
As they turn your hope apart
As they turn your dreams to shame

And still I dream heÂ’d come to me
That we would live the years together
But there are dreams that cannot be
And there are storms we cannot weather

I had a dream my life would be
So different from the hell IÂ’m living
So different now from what it seemed
Now life has killed the dream I dreamed

Thursday, August 5, 2010

: Aku rindu :

huhu..
haluu my blog..
hari ini aku terasa rindu..
rindu terasa kembali..
entah kenapa??

susah sangat kah untuk merasa gembira??
tapi yang pasti..
selepas aku menghabiskan cuti selama 2 bulan di negeri kelahiran ku
perasaan ingin kembali ke tanah kelahiran aku
semakin menebal..

baru aku realize..
semenjak usiaku 18 thn..
aku belum pernah lagi bercuti panjang
ya.. mmg ada
tika aku menjalani
latihan praktikal..
tapi
ketika itu perasaan untuk kembali ke Semenanjung Malaysia
sangat berkobar2..

setelah hampir 9 thn..
berlalu
aku bertekad untuk bercuti selama 2 bulan..
secara kebetulan
pelbagai aktiviti yang aku lalui
yang membuatkan aku sedar
betapa seronok nya
ketika aku masih kecil..
ketika aku masih berada di negeri kelahiran ku..
bersama sanak saudara ku..
adik beradik ku..
huhu
(^_^)

tapi kini
aku kembali RINDU itu semua..
tiada kedua kali nya..
kerana keadaan sudah berbeza

rindu akan kampung halaman ku,
rindu akan makanan bangsa ku,
rindu akan bahasa ku..
rindu akan suasana kehidupan di Sarawak..
ternyata kehidupan seperti ini yang aku RINDU..
sangat2 rindu
walaupun ada sedikit berbeza dengan keadaan duduk di semenanjung..
huhu

ya..
aku rindu~~




Tuesday, August 3, 2010

: BOSAN :

ari ni
aku stay sorang di rumah..
mana pergi housemate aku???
ada dirumah mereka...
actually aku suda berpindah rumah..
dari duduk rumah flat ke rumah teres 2 tingkat..
kenapa?
aku pun belum pasti kenapa??
tapi berkemungkinan
ini la jawapan bagi DOA aku..

bukan kerana
dot..dot..dot.
wah~~apa itew..

sekarang aku juga ada housemate
tp owner of this house..
dia pergi kursus d chiang mai selama 3 minggu
sorang lagi belum balik kerja..
so, tinggal la aku berseorangan

aku perlu kuat
melawat rasa bosan..
banyak benda boleh buat...
sapu daun di luar rumah
but
ari dah malam
esok pagi jer kot..
bgn awal2..
exercise kan...

kerja ofis pun ada...
kerja sekolah lagi la
terasa lega sikit sebab hampir 80% kerja sendiri settle..
tunggu nak settle assignment mlm ni (3/8/2010)
if belum mengantuk blh ar buat layout lab..

huh~~
i must KEEP POSITIVE
BE OPTIMIST...
'pentingkan diri sendiri'

what i decision that i make..its all for myself

may GOD be with me..
amen

Monday, July 26, 2010

: LEPAS :

lepaskan..
buangkan...
segala beban yang tidak mampu di pikul...

itu la yang aku ajar diri aku...
tapi hati aku degil
kerana
mungkin ada unsur 'tamak'
over-confident
merasakan rezeki hadir utk diri ini....

TAPI
hampir sebulan aku
menahan...
ternyata aku tidak mampu untuk meringankan beban itu
malah makin bertambah
aku tiada kekuatan
aku takut
aku risau
sebagai manusia yang berpijak di bumi yang hanya sementara ini..
perkara itu tidak dapat di jauhi...

kesengsaraan
kesakitan
kesusahan
HADIR

bukan meminta untuk hidup sentiasa bahagia..
tetapi
menerima apa yang dilalui
aku ingin mengajar diri aku ini
untuk lebih bersemangat dalaman dan luaran..
singkirkan beban yang tidak patut di pikul..
beban yang sia-sia
menjadi kuat
berani
jujur
dengan apa yg ingin dilakukan...

TUHAN...
kepada Dia lah aku serahkan segalanya..
kerana
kekuatan hadir dari DIA..

ketika ini aku hampir tidak ingin berinteraksi dgn sesiapapun
melainkan keluarga terdekat..
dan rakan-rakan dari alam maya
keberanian aku hampir hilang..
ketakutan yang menghampiri

LORD..GOD
help me.....

Thursday, July 8, 2010

: Nilai Seorang Wanita pada pandangan aktor : ROSYAM NOOR :

Rosyam menjelaskan,
seseorang wanita itu amat penting bagi seorang lelaki

Katanya,
ini kerana
tanpa wanita,
seorang lelaki tidak akan wujud
dan
kalau tidak ada wanita,
perasaan cinta tidak akan wujud.

"Cinta" itu mestilah datang daripada wanita.
Kerana wanita ini hebat,
doa yang keluar dari mulutnya akan termakbul.
Malah syurga terletak di tapak kaki ibu.
Itulah kehebatan seorang wanita,

" ujarnya yang turut
menyifatkan wanita yang mati
kerana
melahirkan anak sebagai mati syahid.

thanks

Monday, June 14, 2010

: short holiday :

Marudi..
a place i really want to visit..
one day..
why??
because my family pernah menetap di Marudi
untuk 3 thn lebih rasa2 nya la..

walaupun masih kecil
tapi
banyak perkara yang best.
duduk di kpg..
merasai kehidupan sebagai kanak2..
di kpg Narum dan area pekan marudi
di sekolah pun i ade geng sendiri..
miss them but don't know how to get in touch with them..

but last saturday..
i make it..
naik boat ekspress paling awal..
8.00 pg..
dengan berbekal kan hati yang sangat excited.
bertemankan my cousin
tiba di wap Marudi..
wah so different at first..
then
dah pusing2
baru realize tmpt2 baru dan lama..
tapi memang puas hati la..
walaupun sekejap..
dapat juga jejak kaki di MARUDI..

tetapi
nasi delapan
keaw tiaw goreng
roti marudi...
tak dapat rasa or beli
because
kedai tutup
&
out of stock..

huhu

anyway...
i love it...

chikbeth


Wednesday, June 9, 2010

: Aku Cuba :

huh~~
keluhan tak menjadi..
aku cuba untuk bertindak biasa...
aku cuba untuk tidak memikirkan perkara itu lagi..
entah kenapa?
aku cuba memaksa mencipta sesuatu yang mustahil
Hati dan perasaan
seorang wanita
senang di cuba
tapi
aku mengajar diri aku supaya berjaga2 dengan cobaan...
aku cuba untuk berpijak di bumi yang nyata..
oleh kerana kita manusia biasa..
kadang2
kita cuba untuk masuk dalam alam fantasi
yang mana ia lebih indah dari apa yang kita lalui dalam
dunia realiti...
aku cuba juga untuk menukar alam fantasi kepada realiti..
tapi belum menemui jalan yang betul...
sekarang...
aku cuba paksa diri aku untuk fokus kepada perkara seperti itu..
kerana anganan itu kita mahu..
kita sendiri mencuba untuk merealitikan anganan itu..
aduh~~
Tuhan maha Adil
dan
Bukan secara kebetulan KITA melalui seperti
sekarang....
ADA YANG BAIK, ADA YANG TIDAK...

cuma satu...
BELIEVE IN HIM..
TRUST IN HIM..
no matter what...

Luv u JESUS MY SAVIOUR

amen

Tuesday, June 8, 2010

: planning : well organized + management :

planning..
sebulan lebih dah bercuti..
yang banyak i lakukan..
membantu mama ku
jadi driver tuk ke mana sahaja..
tolong kemas rumah sikit2..

BACA BUKU!!
jarang2..
bahaya
i janji nak abis kan 2,3 buah buku...
sepanjang cuti ni..
supaya tak berkarat..
otak ni

but this week
i still kt miri..
melepaks di miri
tak sure nak buat apa
tp
akan melakukan sesuatu utk masa depan..
(^_^)
May GOD bless me....
i believe in Him

love Him

regard
chikbeth

Monday, May 3, 2010

: selesai suda :

yup..
selesai sudah
perkara terakhir aku buat pada 30 april lalu
ialah
pergi ke PUSPAKOM
inpect mr scooter ku..

ari ini..
perkara pertama aku lakukan..
minta surat pelepasan dari JPJ..
tunggu dalam 2 jam lebih..

akhirnya selesai..
hanya
menanti hari esok..
mr scooter aka mr 'orange'
aku akan di hantar
ke
lapangan terbang sultan ahmad shah kuantan..
berpisah buat sementara..
akan
berjumpa kembali di Sarawak

gonna miss ya for a while..

chikbeth

Wednesday, April 28, 2010

: time limited :

bulan may bakal menjelma..
huhu
tak sabar pula rasa nak
memulakan
percutian

percutian??
bukan di pulau2, or overseas..
ia bertempat di
'tanah tumpah darahku'
Sarawak Bumi Kenyalang
tempat paling best untuk bercuti
rumahku syurgaku

bertemu
papa+mama
usu chen,abang savvy, udak oril..
(kakak + ucu ula ade kat kuala lumpur..)
anak2 buah ku..
[fasha, irfan , yaya]
apak, mak lakei...
uncle auntie
+
dot..dot..dot...
hahaha
^_^

tapi..TAPI...tapi
i kena siapkan mana2 tugasan yang belum settle ni..
minta tolong u all jangan ganggu ek..
please...
hahaha

tanggungjawab tuh..
kerja atas kendalian ku
harus di settlekan...
walaupun
mungkin bukan 100%
tapi
sekurang2 nya..
ada siap...
kan??

ok la..
i nak sambung buat kerja..
tadi tgh scan virus my hardisk..
dah siap scan kot..

da~~

chikbeth

^peaceNOwar^

Tuesday, April 27, 2010

: sakit hati :


halooo...
huh,
ari ni hati rasa sakit..
bukan di sebabkan 'seseorang'

tetapi

kerana
KENAPA??

susah~~
ada berlaku perkara macam ini..
pekerja kerja bagai nak apa..
24 jam sehari..
nak menyiapkan kerja seperti di arah..

at last..

kenapa...!!!
jumlah yang dapat hanya sedikit..
aku pun tak faham...
bagaimana pengiraan di buat..

mmg la akan bayar lagi..
tetapi dah dapat payment yang besar..
kenapa still bayar amount
nak bayar hutang kat supplier pun tak cukup...

pelik and aneh..

Please REMEMBER!!
not our profit comes first..
but
our debt SETTLE FIRST

prepare payment accordingly
to our workers
FIRST

ya.. mmg la blh nak negotiate
tapi
huh~~
kenapa la blh buat decision seperti itu..

kesian kat pekerja2
yang banyak membantu..

tolong la hargai
walau sedikit
sahaja...

"separuh jiwa ku pergi"

^chikbeth^